marți, 27 octombrie 2015

Muntii Calimani: traseul 12 Apostoli

Traseul este relativ usor si poate fi parcurs intre 2 ½ - 3 ½ ore. Punctul de plecare este din localitatea Gura Haitii unde exista si un indicator care indica marcajul traseului si timpul de parcurgere. Pe langa traseul pe care l-am urmat, care mai este cunoscut si ca „Poteca tematica 12 Apostoli”, mai pleaca de aici inca 2 trasee, unul catre „Coada Pietrosului”, pe creasta principala a muntilor Calimani si celalalt in zona numita „Pietrele Rosii”, formatiune stancoasa aflata nu departe de punctul terminus al traseului nostru. De aceea noi am ales ca varianta de coborare, dupa ce atingem punctul „12 Apostoli” sa continuam pe marcajul punct rosu pana la Pietrele Rosii, urmand ca varianta de coborare sa alegem traseul marcat cu cruce albastra care ne scoate in acelasi loc de unde am plecat. Cred ca varianta noastra de traseu este cea mai buna optiune pentru un circuit de o zi care sa includa rezervatia „12 Apostoli”.


Prima parte a traseului se desfasoara pe un drum, pret cam de 1 km, dupa care pe partea dreapta se poate vedea poarta care semnalizeaza intrarea pe poteca tematica „12 Apostoli”. Se comtinua mai apoi cu o curba de nivel usor ascendenta printr-o zona despadurita, mai bine zis defrisata. Pe alocuri apar diverse panouri indicatoare din care unul ne informeaza despre existenta, in aceste locuri, a unui asa numit „drum al laptelui”








Continuam urcusul prin zone largi de pasune care ne ofera perspective spectaculoase asupra crestei principale a Calimanilor, unde putem distinge usor varfurile Calimaniul Cerbului, Calimani-Izvor, Retitis, Negoiu Unguresc, Pietrosul si Bistriciorul.





Dupa ce parasim zona de pasune continuam printr-o padure tanara de molid, deasa, din care pe alocuri rasar siluetele unor formatiuni stancoase care parca ne pregatesc pentru impactul vizual cu cei „12 Apostoli”. Pe masura ce padurea de molid incepe sa se rareasca iti apar dintr-o data in campul vizual si cei „12 Apostoli”, ca niste siluete zvelte care „inteapa” padurea din loc in loc.





 Pentru cine este pasionat de fotografie zona aceatsa poate oferi niste perspective pe care cu greu le intalnesti in alte locuri din tara, in ceea ce priveste dioversele forme ale monolitilor de stanca. Din pacate pentru mine, nu am venit suficient de bine informat despre ceea ce reprezinta de fapt rezervatia „12 Apostoli”. Stiam de existenta ei, stiam de faptul ca este una dintre principalele atractii montane din nordul Carpatilor Orientali, stiam de faptul ca forma stancilor se aseamana cu diverse chipuri si siluete de oameni sau animale. Faptul ca am ajuns deosebit de infrigurati si ca vantul de pe creasta a accentuat putin disconfortul nostru ne-a facut sa alocam fotografiei un pic mai mult de 20 minute, un timp insuficient fata de ceea ce iti poate oferi zona. Aici se merita sa iti aloci cel putin 3-4 ore pentru a surprinde fiecare momoliti stancosi din diverse unghiuri si ipostaze si a creea o frumoasa poveste fotografica. Acum, afland de fapt denumirile fiecarei stanci(Mosul, Maresalul, Ramses al III-lea, Godzila, Nefertiti) am inteles de fapt cam ce am pierdut si ce puteam optine mai mult. O referinta aparte pentru formatiunea numita „Mosul”, o asemanare a celebrului sfinx din Bucegi, ar fi data de faptul ca aceasta stanca privita din trei unghiuri diferite reprezinta trei reprezentari distincte, toate cu chip uman, orientate inspre cele trei carari care duc la ea.   






































5 comentarii:

  1. salut!Traseul total propus de tine cat dureaza?se poate poate atinge vre-un obiectiv pentru a avea o zi completa?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In functie de pregatirea fizica puteti sa il faceti in 3 ore sau in 6 ore. Pt a avea o zi intradevar plina puteti sa mai mergeti cu masina la fosta cariera de sulf din zona, iar de acolo se poate urca cu masina pana la Saua Negoiului. De aici daca va permite timpul puteti face varful Negoiul Unguresc si, de ce nu, vf Pietrosul.

      Ștergere
  2. Se poate face traseul 12 Apostoli si cu copii mai mici:9 respectiv 4 ani?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se poate face. Nu prezinta dificultati tehnice, dar trebuie sa va alocati un timp mai mare avand in vedere ca aveti si copii mici. Mai este o varianta mai scurta de la Poiana Negri, unde se poate urca cu masina pana la manastirea 12 Apostoli iar de acolo traseul fiind ceva mai scurt mergeti mai mult pe zona de creasta!

      Ștergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere