miercuri, 8 ianuarie 2014

Muntii Hasmas - pesteri

Pestera Munticelu

Pestera Munticelu e situata in apropiere de Bicaz Chei. Accesul se face pe o poteca nemarcata ce pleaca de la drumul national si urca pe partea vestica a Pietrei Glodului. Pestera are o dezvoltare de aproximativ 120 m, este frumos concretionata, dar din pacate prezinta multe dovezi de penetrabilitate umana contemporana (pereti arsi, stalagtite distruse...)

















Pestera Sugau

La pestera Sugau se ajunge din localitatea Voslabeni de langa Gheorgheni. Este un indicator care ne trimite spre pestera chiar la drumul national Gheorgheni - Miercurea Ciuc, inainte de intrarea in Voslabeni cum se vine dinspre Gheorgheni. De la indicator mergem pe un drum forestier pret de cativa kilometri pana observam indicatoarele spre pestera. Acolo lasam masina si mai mergem cateva minute pe jos prin padure pana la cabana unde se afla cei ce au in custodie pestera. Pestera este inchisa si se poate vizita numai cu ghid contra unei mici taxe.














Pestera Flacara

Pestera Flacara este situata in Muntele Bardos. Accesul catre pestera se poate face pe drumul neasfaltat care pleca din drumul national Bicaz - Lacu Rosu (din dreptul unei tonete cu suveniruri) catre catunul Barnadu. Urmam drumul pana cand, dupa cateva serpentine, observam in partea stanga a lui o vale secata cu aspect de mic canion. Coboram in canion si continuam traseul inspre vale, incercand sa pastram traseul pe partea stanga a vaii, pana observam pe peretele din partea dreapta a vaii tablita indicatoare ce indica faptul ca am ajuns la Pestera Flacara. Pestera nu este dificila de parcurs dar nu este indicata persoanelor cu claustrofobie deoarece prezinta cateva mici pasaje gen "gaura de sobolan". Ea este compusa din cateva mici sali in care se pot observa cateva formatiuni concretionare. Accesul in ultima partea a pesterii se face dupa coborarea unei saritori de 5-6 m unde este indicata asigurarea (aici se poate observa un piton batut pe peretele din stanga).













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu